Prvi Alfa Romeo Tonale u Srbiji u salonima AK Kompresor
Prvi Alfa Romeo Tonale u Srbiji u salonima AK Kompresor
Blog
14.07.2022.

Prvi Alfa Romeo Tonale u Srbiji u salonima AK Kompresor

Alfa Romeo Tonale, koji predstavlja prekretnicu u dizajnu i inženjeringu proslavljene italijanske marke automobila, doživeo je svoj debi na srpskom tržištu, u salonima auto-kuće Kompresor na Dorćolu. Prvo elektrifikovano C-SUV vozilo ovog brenda dostupno je u četiri prepoznatljiva seta opreme: Super, Sprint, Ti i Veloce, koji omogućavaju potpun ugođaj vožnje u skladu sa ličnim ukusom, a električni pogon zamišljen je da osnaži duh brenda. 

Tonale dolazi sa novim, za Alfa Romeo, ekskluzivnim Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) motorom, čiji turbopunjač uparen sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT prenosom sa dvostrukim kvačilom i P2 električnim motorom od 48 volti čini mogućim da se točkovi pokrenu čak i kada je motor sa unutrašnjim sagorevanjem ugašen. Zahvaljujući ovom tehničkom rešenju moguće je voziti u električnom modu sa snagom do 15kW u svakoj situaciji u kojoj je to neophodno, kao što je vožnja pri niskim brzinama, parking i kruzing, kako bi se obezbedilo autentično iskustvo vožnje hibrida.

Zahvaljujući svojoj tehnologiji, Tonale 48V Hybrid VGT motor nudi performanse tipične za benzinske motore, koje su unapređene zahvaljujući reakcijama električnog motora. Ubrzanje je konzistentno sa ekstremno linearnom isporukom snage, ali i potrošnjom koja je uporediva sa dizel motorom.

Alfa Romeo pokazao je sa modelom Tonale konkretnu posvećenost budućnosti orijentisanoj ka održivoj mobilnosti, ostajući veran očekivanim performansama i dinamici vožnje brenda. Tonale nudi više efikasnih hibridnih motora sa dva nivoa snage, 130 KS koji dostiže ubrzanje od 100 km/h za 9,9 sekundi sa maksimalnom brzinom od 195 km/h, dok varijanta od 160 KS dostiže 100 km/h za 8,8 sekundi sa maksimalnom brzinom koja prevazilazi 210 km/h. Pored toga, na oba nivoa snage, uskoro će biti dostupna i „EDIZIONE SPECIALE“ verzija obogaćena dodatnim tehnološkim sadržajem i mogućnostima povezivanja.

Podjednaka briga o performansama i životnoj sredini oličena je u optimizaciji termodinamičnosti, čime se štedii na potrošnji. Motor poseduje i kompaktnu komoru za sagorevanje, sistem dvostrukog promenljivog rada ventila i posebne usisnike sa visokim protokom.

Ekonomičnosti doprinosi i Integrisani sistem kočenja (IBS), po čemu je Tonale jedinstven u svojoj klasi. Upravljanje spojem regenerativnog i disipativnog kočenja ostvareno je na način koji je potpuno neprimetan vozaču.

Litijumsko-jonska baterija druge generacije od 48 volti, velike snage do 22 kW i kapaciteta duplo većeg od baterija koje se obično koriste sa BSG hibridne sisteme, omogućava više prostora za prtljag, budući da je smeštena ispod centralnog tunela, između prednjih sedišta.

Alfa Romeo Tonale izazvao je veliku pažnju još 2019. godine i pre nego što je zvanično predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi. Posetioci uticajnog sajta za prodaju automobila Whatt Car u Ujedinjenom Kraljevstvu, dodelili su mu 2021. godine nagradu  za najuzbudljiviji novi automobil.

Ovaj automobil vrhunskih performansi dostupan je u salonima AK Kompresor na Dorćolu, a svoju test vožnju možete zakazati ovde i uveriti se u sve pogodnosti koje donosi najnoviji član porodice Alfa Romeo.

Slični članci